Cum setezi obiective financiare pentru un an de succes în afacerea ta

Cum setezi obiective financiare pentru un an de succes în afacerea ta

Stabilirea obiectivelor financiare la începutul fiecărui an reprezintă un pas obligatoriu pentru orice antreprenor care își dorește succes pe termen mediu și lung pentru afacerea lui. Setarea corectă și la timp a acestora poate face diferența dintre succes sau eșec. Stabilite la timpul potrivit și în modul potrivit, obiectivele financiare pot oferi claritate și o direcție cât se poate de specifică pentru o companie. Dacă îți dorești să începi 2025 cu un pas mare, te invităm să descoperi în acest articol mai multe informații utile despre ceea ce sunt obiectivele financiare, importanța și tipul lor, precum și cum să pot fi acestea setate pentru afacerea ta. 

Ce sunt obiectivele financiare și ce rol au? 

Obiectivele financiare sunt țeluri clare și măsurabile, stabilite pentru a ajuta la gestionarea resurselor financiare, creșterea profitabilității și asigurarea stabilității pe termen lung. Ele reprezintă baza oricărei planificări financiare, pilonii de la care trebuie să pornească întreaga activitate comercială a unei afaceri, dar și parametrii în funcție de care se măsoară performanța financiară a companiei. Așadar, importanța obiectivelor financiare este incontestabilă, dacă îți dorești succes pe termen lung pentru afacerea ta. Dacă nu ai bifat deja acest aspect, acordă timp alături de echipa de management a companiei pentru a discuta și seta obiective financiare pentru noul an.

Cele mai importante obiective financiare pentru o companie

Cu toate că afacerile activează în sectoare și industrii diferite și au fiecare obiective specifice activității proprii, există totuși câteva obiective financiare general valabile, pe care orice întreprindere comercială, axată pe obținerea de profit, ar trebui să și le propună: 

  • Creșterea cifrei de afaceri

Odată stabilit procentul dorit pentru creșterea cifrei de afaceri în noul an, se trece mai departe la un plan de atingere a obiectivului care implică strategii de vânzare, strategii de marketing și inovare a afacerii, fapt care va atrage mai mulți clienți și va genera mai multe venituri. 

  • Optimizarea fluxului de numerar

Un obiectiv extrem de important pentru buna funcționare a afacerii este optimizarea cash-flow-ului, respectiv gestionarea atentă și corectă a intrărilor și ieșirilor de cash pentru a asigura o lichiditate constantă și a evita blocajele financiare. Utilizarea unor instrumente financiare pentru gestionarea cash-flow-ului, cum ar fi linia de credit sau factoring-ul, pot oferi flexibilitate suplimentară.

  • Optimizarea cheltuielilor și managementul datoriilor

O parte consistentă a activității financiare a unei afaceri o ocupă cheltuielile și datoriile, care, monitorizate atent și ținute sub control, pot îmbunătăți în mod semnificativ marja operațională și randamentul capitalului investit. Totodată, un raport optim între datorii și capitalul propriu reduce riscul financiar și costurile de finanțare, prevenind supraîndatorarea și vulnerabilitatea în fața fluctuațiilor dobânzilor.

  • Creșterea profitabilității

Acesta este un obiectiv financiar esențial, care nu trebuie să lipsească din lista oricărei companii, indiferent de sectorul de activitate. Creșterea marjei de profit se poate realiza prin optimizarea costurilor, creșterea eficienței operaționale și a veniturilor. Desigur, este nevoie și de obiectivele menționate mai sus pentru a atinge un nivel al profitabilității cât mai optim. 

  • Diversificarea surselor de venit

Pentru șanse mai mari de atingere a unei cifre de afaceri dorite, precum și a unei marje de profit optime, extinderea portofoliului de produse sau servicii este un obiectiv la fel de important ca toate cele menționate mai sus. În plus, reducerea sau evitarea riscurilor financiare ale unei companii se poate realiza prin identificarea de noi potențiali clienți, din noi piețe de desfacere. 

setarea obiectivelor financiare - elfwise.ro

Setarea obiectivelor financiare pentru COMPANIE

Procesul de stabilire a obiectivelor financiare poate lua timp și efort, însă cu siguranță merită. Alături de echipa de management a companiei tale, dedică timp în ședința de început de an pentru stabilirea celor mai importante ținte ale noului an, fie ele financiare, comerciale, operaționale sau de alt fel. 

Despre cum să setezi și să atingi obiectivele financiare ale afacerii tale, descoperă în pașii următori:  

  • Începe prin analiza situației financiare la finalul anului trecut

Este esențial să pornești de la date istorice (dacă acestea există), respectiv de la veniturile și cheltuielile anului anterior, precum și de la nivelul de profitabilitate pe care l-ai obținut deja. Alături de un expert financiar, realizează o analiză a celor mai importanți KPI financiari care îți vor prezenta o realitate obiectivă a afacerii tale. Identifică prin această analiză punctele forte și cele slabe, dar și oportunitățile și amenințările care pot exista în noul an.  

  • Stabilește obiective financiare SMART care vor oferi precizie întregii echipe

E important ca obiectivele financiare să fie specifice (clar definite), măsurabile (prin indicatori financiari), accesibile (realizabile), relevante (aliniate la strategia companiei) și cu un timp clar definit (termen de realizare). Un exemplu în acest sens este să îți propui să crești veniturile cu 40% față de anul anterior, prin deschiderea de noi puncte de lucru, până la finalul anului curent. 

  • Planifică și stabilește strategii pentru fiecare obiectiv

Pentru atingerea obiectivelor stabilite, este esențial să dezvolți strategii și planuri tactice pentru fiecare obiectiv în parte. Identifică resursele necesare (financiare, umane, tehnologice etc.) și crează un calendar de implementare care să conțină termene de realizate stabilite cu precizie. 

  • Monitorizează atent progresul pentru atingerea obiectivelor financiare

Alături de echipa ta, stabilește momente specifice pentru verificarea periodică a progresului înregistrat pentru atingerea obiectivelor. Prin utilizarea raportărilor financiare lunare și analiza indicatorilor cheie de performanță, vei avea mai multă claritate și precizie în privința statusului. Dacă este cazul, ajustează rapid strategiile adoptate pentru a face tot posibilul ca obiectivele financiare stabilite să fie îndeplinite. 

  • Implică echipa de management în fiecare etapă de mai sus

Asigură-te că oamenii cheie din companie înțeleg și își însușesc pe deplin obiectivele financiare stabilite și strategiile propuse, pentru a putea să delege mai departe responsabilitățile, membrilor din fiecare departament. Oferă-le împuternicirea necesară să îndeplinească strategiile stabilite și organizează sesiuni periodice pentru a discuta progresul și ajustările, dacă vor fi necesare. 

Cum te poate sprijini ELFWISE în atingerea obiectivelor financiare 

Dacă îți dorești claritate în cifrele afacerii, performanță financiară și atingerea obiectivelor financiare pe care ți le-ai propus pentru acest an, ELFWISE poate fi partenerul tău de încredere, alături de care managementul financiar va fi realizat cu brio. Printre serviciile pe care le oferim se numără consultanța financiară, diagnoza financiar-contabilă, raportarea și analiza financiară, precum și întocmirea situațiilor financiare anuale. Pornind de la obiectivele financiare ale afacerii tale și alături de partenerii potriviți, cifrele propuse pot deveni realitate. Apelează cu încredere la echipa noastră și te vom ghida spre cele mai înțelepte decizii și strategii financiare, care îți vor asigura creșterea! 

 

Dacă îți dorești să rămâi aproape de noi, să urmărești activitatea noastră și să descoperi informații utile și educative din sfera managementului financiar, nu uita să ne urmărești și în social media: Linkedin, Facebook, Instagram